Sonja in Lille (Fr)

Op 12 maart vond in Fâches Thumesnil bij Lille een veteranen toernooi plaats als onderdeel van het Circuit National. Omdat ik had gehoord dat het een leuk toernooi was, besloot ik om naar Frankrijk af te reizen. Op zaterdag stapte ik in de trein van Amsterdam naar Lille, waar de organisatie vervoer naar mijn hotel klaar had staan. Ook in de ochtend was er vervoer geregeld naar de schermzaal: uitstekend geregeld!

Foto: Hans Kaho (rechts Sonja)

Vergeleken met Nederlandse veteranen wedstrijden is dit een groot toernooi: er waren meer dan 130 schermers die schermden op floret of sabel. De sfeer was erg vriendelijk. De 18 dames op sabel werden verdeeld in twee poules. De buitenlandse delegatie bestond uit 2 Russische dames, 1 Britse en mij. De poule begon goed met 3 overwinningen met slechts een enkele tegentreffer. Daarna volgde twee nederlagen. Een daarvan was tegen de latere winnaar van de jongste leeftijdscategorie. Na nog twee winstpartijen en een laatste verliespartij, eindigde ik als zesde.

Hierna werden eliminaties geschermd per leeftijdscategorie, met zeven dames in de V2. Mijn eerste partij was een relatief eenvoudige partij tegen de Britse Lynn Williams. De halve finale tegen de Franse Nathalie Vasseur begon goed met 5-2 voorsprong bij rust. Daarna kwam ze terug en ging het gelijk op tot 8-8. Ik maakte de volgende treffer. Toen volgde een reeks van een stuk of 8 gelijktijdige treffers, maar ik wist toen met een aanval via het ijzer de laatste treffer te maken. Bij de finale wist ik geen grip te krijgen op Anne Laure Barbier en ik verloor met 10-2. Ik was tevreden met mijn spel en zal genieten van het bier en de kaas uitgereikt werd in plaats van een medaille.

Nog een opmerkelijk optreden van Alkmaar bij het welkomswoord. Toen werd uitgelegd hoe de kwalificatie voor de EK en WK geregeld was, werd Alkmaar al genoemd als locatie voor het EK in 2018.

Ik hoop dat we volgende jaar met meer deelnemers vanuit HollandSchermen naar dit toernooi gaan. Het is een aanrader!

Sonja Lendi