Overlijden Maitre Cor van der Valk

Deze week bereikte ons het droevige bericht dat op maandag 1 februari oud-schermer Maître Cor van der Valk op 85 jarige leeftijd in het Hospice te Alkmaar is overleden. Hij begon zijn schermcarrière in 1955 in Haarlem, waar hij een eigen schermschool begon en groeide uit tot één van de meest veelzijdige en inspirerende mensen binnen de schermsport. 

 

Leraar van Jeroen Divendal

Cor van der Valk begon zijn loopbaan in de schermwereld in Haarlem met het oprichten van een eigen schermschool aan de Nieuwe Gracht. Hij bracht er vele kampioenen voort. Hiermee werd zijn ‘Zaal van der Valk’ , later ‘KSV de Valkeniers’, al snel één van de topadressen voor schermers in Nederland. Jeroen Divendal, oprichter en trainer van HollandSchermen, begon er zijn carrière als schermer en kreeg les van hem, net als vele andere Maîtres d’Escrime die Nederland kent.

 

IM Cor vd valk
Maître van der Valk met zijn eerste Nederlands Kampioen Floret, Walter Janssen in 1971 (foto Rorik Janssen)

Actief op veel terreinen binnen de sport

In zijn functie als docent aan het CIOS in Overveen heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de schermsport in Nederland. Via de specialisatie schermen aan deze sportlerarenopleiding werden voor de Nederlandse schermbond KNAS en voor de Nederlandse Academie van Schermleraren (NAS) talloze trainers enthousiast gemaakt en gewonnen voor de schermsport. Cor van der Valk is jaren lang voorzitter geweest van de NAS en werd zelfs Erevoorzitter. Zelf was Cor van der Valk in de zeventiger jaren bondscoach dames floret en als schermer won hij in 1970 met het sabelteam zilver bij het WK voor schermleraren in Londen.

 

De schermleraar van “Floris”

Een tweede werkgebied vond van der Valk aan de toneelschool in Amsterdam. Hier onderwees hij de latere Hollywood ster Rutger Hauer in toneelschermen. In het begin van de jaren zestig had hij als 14 jarige jongen bij Cor in Haarlem zijn eerste schermlessen gevolgd. Het toeval wilde dat Rutger Hauer en Cor van der Valk onder regisseur Paul Verhoeven opnieuw konden samenwerken toen de Nederlandse tv-serie  “Floris” werd gelanceerd. Alle vecht- en duelscènes werden door van der Valk ingestudeerd. Ook andere bekende toneel- en filmproducties werden door hem begeleid zoals bijvoorbeeld Cyrano de Bergerac met Ko van Dijk.

 

De laatste jaren woonde Cor van der Valk in Heiloo.