Nieuwsbrief HollandSchermen september 2016

Voorlichting/uitleg wedstrijden

uitleg_kleinOp 14 september heeft Jeroen een uitleg gegeven over het hoe en wat rond wedstrijden. Elk jaar zijn er weer kinderen die voor het eerst een wedstrijd gaan schermen. De voorlichting was voornamelijk bedoeld voor de ouders van deze kinderen. Maar ook ouders van kinderen die al enige tijd wedstrijden schermen hebben toch nog wel wat opgestoken. Voor degenen die er niet bij waren volgt hier een korte samenvatting.

 

regiocompetitie maart 2016 (1)In eerste instantie werd ingegaan op waarom het belangrijk is om wedstrijden te schermen. Door het deelnemen aan wedstrijden creëert een kind weerbaarheid, wordt een kind zelfstandig en wordt de groepsbinding versterkt. Wedstrijden zijn in eerste instantie bedoeld om de prestaties te verbeteren. Winnen is van ondergeschikt belang. Kinderen die tot anderhalf jaar ervaring hebben, kunnen deelnemen aan de regiocompetitie. Dat is een laagdrempelige competitie waar niet winnen maar het beste spel het belangrijkste is. Daarna kunnen kinderen doorstromen naar de Randstadcompetitie. Ook deze competitie is laagdrempelig. Er wordt bijvoorbeeld niet heel streng naar de kledingvoorschriften gekeken. Daarnaast kan worden deelgenomen aan de clubkampioenschappen. Kinderen die anderhalf jaar schermen kunnen ook gaan deelnemen aan de (internationaal bezochte) Nederlandse toernooien zoals Ter Apel, Sista, Sassenheim en het NJK. Ook kan worden deelgenomen aan de B-toernooien in het buitenland.

 

nahouwInschrijven voor toernooien wordt gedaan via de nahouw-site. Het is zaak een account aan te maken en dan kan op deze site voor wedstrijden worden ingeschreven. Marijn is voor HollandSchermen het wedstrijdsecretariaat en hij doet de officiele inschrijving, nadat op de nahouw is ingeschreven. Marijn is ook verantwoordelijk voor het regelen van scheidsrechters. Hoe meer deelnemers er zijn vanuit HollandSchermen, hoe meer scheidsrechters er door HollandSchermen moeten worden geregeld. Het is daarom zaak om goed op tijd aan te geven aan welke wedstrijd deel genomen gaat worden.

 

Aan het begin van het seizoen wordt een wedstrijdkalender gemaakt. Op de wedstrijden die vermeldt staan op de wedstrijdkalender, zal een coach van HollandSchermen aanwezig zijn. Wedstrijden kosten gemiddeld tussen de 10 en 20 euro, dat contant op de wedstijd betaald wordt en per seizoen wordt er een scheidrechtersbijdrage van 35 euro gevraagd.
elles-asbreuk-2014-rotterdam-nk-seniorenOp de wedstrijden zelf is het de bedoeling dat de schermers van HollandSchermen als groep optreden. Dat betekent dat ze in de hal bij elkaar zitten, elkaar aanmoedigen en steunen bij verlies. De filosofie van HollandSchermen is dat ouders een zekere afstand nemen. Ouders prijzen de inzet van hun kinderen en in mindere mate het resultaat. Ouders zullen zich niet negatief uitlaten over scheidsrechters of trainers, want de ouders zijn een verlengstuk van de vereniging. Negatief gedrag van ouders heeft een weerslag op de vereniging. De trainers zijn er voor de technische aanwijzingen. Laat dus uw kind zo veel mogelijk zelf of met zijn clubgenoten zoeken naar oplossingen en het verwerken van verlies. Dat komt het groeiproces ten goede en maakt het kind eerder zelfstandig. Kinderen die in de categorie kuikens schermen zijn hiervan uitgezonderd, bij deze categorie kunnen de ouders wat meer aanwezig zijn.

 

Ter Apel

We gaan met de vereniging al jaren naar Ter Apel. Vaak doen deelnemers dan één dagje mee en reizen het hele eind heen en terug. Voor het 2e jaar willen we er een weekend (11, 12 en 13 november) van maken met z’n allen. Dus schermers, trainers en (enkele) ouders.

 

vlagtwedde2015Wat gaan we doen?

Je schermt twee keer, waarbij je één keer in een hogere categorie meedoet (veel andere verenigingen doen dat ook, dus je bent niet de enige benjamin bij de pupillen). Vrijdag(avond) gaan we heen. We maken dan een vuurtje met Marshmallow’s en een hapje eten voor de hongerige medemens. Zaterdag ontbijt in de huisjes en schermen. ‘s Avonds eten we mee met alle deelnemers van het toernooi in de sportzaal. Zondag ontbijt, schermen en een groepsfoto!

 

bus-volIedereen die overnacht geeft zich op bij Marijn de Jong. Schermers schrijven zich in via de nahouw. Je kan zonder ouder(s). Dan ga je onder begeleiding van een van de andere ouders/trainers. Jeroen (busje) en Marijn (auto) rijden en kunnen spullen en een aantal mensen mee nemen, maar dat is niet genoeg. Wie wil er nog meer rijden?

 

Maak €50 pp over naar NL78 ABNA 0499985753 (t.n.v. M. de Jong) (2x overnachting,2x ontbijt, 1x avondeten) met vermelding van je naam.

 

Inschrijf geld betaal je zelf op de wedstrijddag. Als je met iemand mee rijdt, betaal je diegene op de heenweg €10 benzinegeld.

 

Wat neem je minimaal mee: je schermspullen, zin, inschrijfgeld, slaapzak, tandenborstel en een handdoek

 

Maximaal wat in één schermtas en één rugtas past. I.v.m. reserveren graag voor 15 Oktober inschrijven en betalen.

 

 

Contributieverhoging

contributieTijdens de algemene ledenvergadering van 28 september jl. is de contributieverhoging goed gekeurd. Het gaat om een idexering van 1,5 %.

 

Dit zijn de nieuwe bijdragen:

Contributie voor alle leden 2016-2017 €396 ( was in 2015-16 €390)

Recreatieve senioren (18+) 1 x per week €312 ( was in 2015-16 €308)

Historisch Schermen 1 x per week €312 (was in 2015-16 €308)

Studentenlidmaatschap €200 (was in 2015-16 €196)

Gastlidmaatschap €200 (was in 2015-16 €196)

Beginnerscurus €50 (strippenkaart 6 lessen)

Gezinskorting €40 voor elk extra lid bij volledige contributie

Compensatie minimum inkomens €50 (indicatie Alkmaar Pas )

 

 

Nieuwe voorzitter

alv-09-16-1Op de ALV heeft Dennis de Jong afscheid genomen als voorzitter van HollandSchermen. Vijf jaar lang is hij de voorzitter van deze vereniging geweest. Gelukkig hebben we een opvolger gevonden. Tijdens de ALV is gestemd voor de nieuwe voorzitter Flos Fleischer. De nieuwe voorzitter stelt zich hieronder voor.

 

Graag stel ik mijzelf kort voor als nieuwe voorzitter van Holland Schermen.

alv-09-16-2Ik ben zeer vereerd dat ik van zo’n mooie schermclub voorzitter mag zijn! Zelf scherm ik al ruim 13 jaar bij Holland Schermen. Toen heette de club nog Ludus (spel) et Gladius (zwaardvechter). Bijna niemand wist wat dat precies betekende, maar ons logo, door Jeroen ontworpen, hielp wel bij de uitleg. Ik verruilde mijn saaie schaatslessen voor opwindende schermlessen en daar ben ik nog steeds erg blij om!

Samen met de andere bestuursleden, vrijwilligers, en de trainers hopen we de komende jaren meer leden aan te trekken en daarnaast meer sponsoren te binden aan onze schermclub. Want er kunnen nog veel meer enthousiaste schermers bij! Heeft u ideeën of vragen, aarzel niet mij te mailen: voorzitter@hollandschermen.nl.

 

Tot ziens, Flos Fleischer

 

 

Randstadtoernooi Alkmaar

alkmaar-openOp 18 september j.l. heeft het eerste Alkmaar open plaatsgevonden. Het randstadtoernooi was tot op heden een toernooi dat alleen open stond voor schermers van de verenigingen HollandSchermen, SCA, Zaal Amsterdam Zuid en Ter Weer. Dit jaar is het toernooi open gesteld voor alle verenigingen. Het toernooi zou zelfs punten gaan opleveren voor de ranglijst maar vanwege het ontbreken van ijzeren lopers tellen de punten helaas niet mee. De opkomst was groot. Naast de eigen schermzaal werd ook gebruik gemaakt van de grote wedstrijdhal. In de ochtend werd gemengd geschermd in de categorieën kuikens, benjamins en pupillen. In de middag was er de senioren wedstrijd.

 

Hierbij de uitslagen;

 

Kuikens

Eddy Hanique 5de

Lotte Dammroff 7de

Jonas Moerbeek 8ste

Talitha Sluman 11de

 

Benjamins

Norah Wanyama 15de

Nienke de Jong 17de

Ava Emanuel 21ste

 

pupillen

Sam wanyama 2e plaats

Patrick Sluman 3e plaats

Sigert de Waal 6de plaats

Nighel de Jong 14de plaats

alkmaar-open-2
winnaars senioren

Bij de senioren deden in totaal 14 schermers van HollandSchermen mee. Te veel om hier op te noemen. Uniek bij dit toernooi was wel dat er namens HollandSchermen twee rolstoelschermers meededen.

 

 

veteranennederlandNK veteranen

In het weekend van 10 en 11 februari 2017 zal HollandSchermen het NK Veteranen organiseren.

 

 

Vrijwilligers

vrijwilligerIn de nieuwsbrief van augustus is al en oproep gedaan om de Rabobank fietstocht te organiseren. Helaas heeft nog niemand hierop gereageerd. Dus twijfelde u en dacht u er is vast wel iemand anders die dit wil regelen, niet dus, schroom dus niet om u aan te melden.

 

Daarnaast wil het bestuur een feestcommissie en een toernooicommissie oprichten. Bij de feestcommissie moet worden gedacht aan een eind van het seizoen activiteit of een openingsactiviteit. De toernooi spreekt voor zich, nl. het organiseren van toernooien. Het NK veteranen staat al gepland dus dat zal de eerste uitdaging zijn. In 2018 zal HollandSchermen het EK equipe voor veteranen organiseren. Hierover zal meer volgen in de volgende nieuwsbrief