Lotte wint goud in Parijs

Op een van de grootste internationale schermtoernooien van Europa klonk afgelopen weekend het Wilhelmus. In een snikhete schermzaal in Parijs wist Lotte Dammroff (11) iedereen in de klasse tot 12 jaar te verslaan. Op dit toernooi kwamen de schermsters uit heel Europa, maar ook uit Noord- en Zuid-Amerika en Azië.
Het hoogtepunt bij Lotte lag in de kwartfinale waar ze de gedoodverfde winnaar tegenkwam, een Italiaanse die op die dag nog geen wedstrijd had verloren. In een knetterende partij waarbij Lotttes ouders, die beiden aanwezig waren, nauwelijks nog durfden te kijken, ging het eerst nog gelijk op. Daarna nam Lotte voorsprong en won vervolgens onder luid gejuich van clubgenoten, familie en coach met 8-4.
Daarna ging het makkelijker. Koelbloedig versloeg Lotte zowel in de halve als hele finale haar tegenstanders met grote overmacht. Ze mocht een enorm grote beker mee naar huis nemen en een nieuwe floret in ontvangst nemen. Maar het horen van Nederlandse volkslied was misschien nog wel de meest bijzondere prijs.
In dezelfde categorie werden Talitha Sluman 12e en Eddy Hanique 21e. Bij de jongens tot 12 jaar werd Jonas Moerbeek knap 11e. In de categorie tot 13 jaar deed Adam van Ederen mee. Het lukte hem niet om na de poulerondes ook de eliminaties te halen. Trainer en coach Marijn de Jong was trots op de prestaties van zijn benjamins en pupil, maar in het bijzonder op die van Lotte. “Ze deed vandaag zo ongeveer alles goed.”