Ava en Ashwan terug van JWK 2021 schermen Caïro

Ava en Ashwan kwamen dit weekend terug van het JWK 2021 in Caïro, samen met de andere zes Nederlandse floretschermers en Daniel Nivard (SCA) en Alexander Moraru (Drie musketiers, Nijmegen).

Het JWK vond plaats in een zogenaamde covid-vrije-bubbel. Hoe ziet zo’n bubbel er uit? Dit betekende dat de schermers alleen in het hotel, het transportbusje en de zaal mochten zijn en deze direct moesten verlaten na uitschakeling. Het betekende ook dat Cairo, de piramides en de parade van de 22 mummies geheel aan de schermers voorbij gingen. De schermers konden niet naar wedstrijden kijken, omdat publiek niet was toegestaan. Iedereen had i.v.m. covid een eenpersoonskamer waar men na aankomst 24 uur in quarantaine ging tot een negatief testresultaat. Op elke gang zat een hotelmedewerker op een stoel om te controleren of de schermers alleen waren op hun kamers. De neusgaten hadden het zwaar door de vier testen in zeven dagen. In het hotel en de zalen werd serieus gehandhaafd op 2 meter afstand en het dragen van mondkapjes dragen. De schermers uit USA droegen zelfs onder hun schermmasker een mondkapje, bij een temperatuur van 30-35 graden.
Maar er was zeker geen reden tot klagen. Het was geweldig om te mogen reizen en wedstrijden te mogen schermen.

Ashwan behaalde bij de poule helaas niet het resultaat dat hij had gehoopt. Ava schermde een goede poule waardoor ze vrijgesteld werd voor de eerste eliminatie. Ze won daarna met gemak van Anastasiia Nazarova uit Belarus. Daarna verloor ze van de Turkse Alisa Isbir, die als nummer 3 op de ranglijst stond. Zo behaalde ze de 11e plaats, een zeer goede prestatie. Het is jaren geleden dat cadetten meiden weer deelnamen aan een JWK. Eline Rentier, oud HollandSchermen lid, behaalde in 2013 een vergelijkbaar resultaat op het JWK. Ava en Ashwan werden ondersteund door sponsoring door SolidNature.

Het JWK 2021 werd voor de Nederlandse schermers overschaduwd door het overlijden van degentrainer Robb van Winden, een dag na zijn aankomst in Cairo. De kleine en hechte Nederlandse groep schermers en coaches was aangedaan door dit verlies en droegen tijdens de wedstrijden een zwarte band om de arm. De degenwedstrijddag begon met een indrukwekkende minuut stilte.