LESSEN & TRAINING
Schermen is een prachtige sport die veel geschiedenis met zich meedraagt. In de oudheid werd schermen gebruikt ter aanval en verdediging, maar rond de 14e en 15e eeuw ontwikkelde het zich tot een sport. Al in 1896 schermde men op de Olympische Spelen! De hedendaagse sport draait om coördinatie, techniek en reactievermogen. Uiteraard is schermen door de jaren heen veel meer gemoderniseerd en ook niet geheel onbelangrijk, een stuk veiliger geworden.

LESTIJDEN & LOCATIES

Bij Hollandschermen kun je kennismaken met de fascinerende sport van het schermen. Onze vereniging biedt trainingen aan in Alkmaar en Heemstede, en richt zich op schermers van alle leeftijden en niveaus. Schermen is een unieke sport die je zowel fysiek als mentaal uitdaagt, met een focus op snelheid, tactiek en nauwkeurigheid. Met de begeleiding van onze ervaren trainers kun je bij Hollandschermen in een veilige en plezierige omgeving je schermvaardigheden ontwikkelen.
Alkmaar
Heemstede

LESSOORTEN

Hollandschermen biedt schermlessen aan voor iedereen, ongeacht leeftijd of fysieke mogelijkheden. Onze jeugdschermen lessen zijn speciaal ontworpen voor kinderen, die op een speelse en leerzame manier het schermen onder de knie kunnen krijgen. Volwassenen kunnen deelnemen aan volwassenschermen, waarbij zowel beginners als gevorderden op hun eigen niveau kunnen trainen. Voor schermers met een beperking bieden we rolstoelschermen aan, zodat iedereen de kans krijgt om van deze sport te genieten. Onze ervaren trainers zorgen voor een veilige en motiverende omgeving.
Jeugdschermen
Volwassenschermen
Rolstoelschermen

Wat kun je verwachten bij een schermles?

De trainingen zijn gericht op de verbetering van motoriek, conditie en coördinatie. Er zijn voor jeugd en oudere jeugd 3 soorten lessen:
  • Schermtraining; tijdens deze training staat het schermen zelf als wedstrijd- en oefenvorm centraal.
  • Coördinatie en techniektraining; hier wordt gewerkt aan verbetering van motorische vaardigheden en atletisch vermogen ter ondersteuning van het schermen.
  • Individuele lessen; kinderen krijgen korte individuele lessen van de leraren om hun kennis en vaardigheden op te bouwen.

Hoe ziet een les eruit?

De jeugdlessen hebben een vaste opbouw. Bij het binnenkomen worden de hoofdtrainer en de zaalassistenten gegroet door handen te schudden en maak je kennis met de nieuwe schermers. Daarna pak je je schermmateriaal en leg je het op een plek waar je het weer terug kan vinden en het voor niemand in de weg ligt. Je kan wat spelen totdat de trainer aangeeft dat hij de les wil beginnen. De les begint met de uitleg van de trainer wat er gaat gebeuren en je kan vragen stellen. Aan het begin van het jaar wordt een lesprogramma gemaakt, zodat je van te voren kan zien welk onderwerp je krijgt. Wordt het floret of degen of ga je historisch schermen? De les stopt op signaal van de trainer en dan ga je het materiaal weer opruimen. Tot slot is er een afsluiting van de training waarbij je met de groep wat napraat en wordt het eindspel gespeeld. Voordat je naar huis gaat groet je de trainers door ze een hand te geven.

Zaalregels

Op al onze lessen en wedstrijden zijn de zaalregels van toepassing.

Schrijf je vandaag in!

Is het je eerste keer schermen, of heb je al ervaring? Je bent van harte welkom!