KALENDER INFORMATIE
Welkom bij de veelgestelde vragen over Hollandschermen! Hier vind je antwoorden op de meest voorkomende vragen over onze vereniging, de sport schermen, en onze activiteiten. Of je nu meer wilt weten over lidmaatschap, trainingen, of de verschillende soorten lessen die wij aanbieden, deze sectie helpt je verder. Heb je toch nog een vraag die hier niet beantwoord wordt? Neem dan gerust contact met ons op!

VEELGESTELDE VRAGEN

LESSEN & LIDMAATSCHAP

KAN IK ZO BEGINNEN MET SCHERMEN?

Leuk dat je geïnteresseerd bent in schermen! Je bent altijd welkom op onze locaties in Alkmaar en Heemstede, ook als je geen ervaring hebt met schermen. Het is een leuke sport en we nodigen je graag uit om een eerste gratis proefles bij ons te volgen. Na deze proefles kun je een stempelkaart kopen of je aansluiten bij één van onze introductiecursussen.

HOE ZIEN DE LESSEN ERUIT?

We bieden meerdere vormen van schermlessen aan. Zo hebben we recreatieve lessen, wedstrijdlessen, historisch schermen, en rolstoelschermen. Kijk daarom even bij lesinformatie welke les jou het meeste aanspreekt of mail ons bij twijfel. De trainingen zijn doorgaans gericht op verbetering van de motoriek, conditie, en coördinatie.

WAT ZIJN DE LEEFTIJDEN OP DE VERENIGING?

Dat verschilt enorm, onze jongste leden zijn zes, onze oudste leden komen vanuit een tijdperk waarin je nog geen dingen kon googelen en men nog met guldens betaalde…

OP WELKE WAPENS SPELEN JULLIE?

We gebruiken drie verschillende wapens: Floret, Sabel en Degen. Deze hebben alledrie eigen regels en zijn verschillend in techniek en gebruik. Beginners leren over het algemeen te schermen op de floret.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DE WAPENS?

Bij HollandSchermen speel je op verschillende wapens. Echter spelen veruit de meeste mensen op Floret. Wil je een ander wapen proberen? Vraag het gerust aan de trainer!

Floret
De floret is een licht steekwapen met een flexibele, rechthoekige kling, dat oorspronkelijk als trainingswapen dienstdeed. Het maximale gewicht is 500 gram en de maximale lengte is 110 cm. Geldige treffers worden toegebracht met de punt. Het geldige trefvlak bestaat uit de romp (voor en achter, dus het schermvest, zonder armen en met de keellap). Schermen met floret combineert de terughoudendheid van het schermen met de degen en de vaart van het schermen met de sabel.

Degen
De degen leunt het dichtst tegen het klassieke duelwapen aan. De degen is een lang, recht steekwapen, met een kling die driehoekig is in doorsnede. De degen is weinig buigzaam en mag maximaal 770 gram wegen en heeft een maximale lengte van 110 cm. Geldige treffers worden toegebracht met de punt en het geldige trefvlak beslaat het hele lichaam. Schermen met degen kenmerkt zich door de afwezigheid van het recht van aanval. Hierdoor is de afstand op degen vaak groter dan bij andere wapens.

Sabel
De sabel is een slag- en steekwapen. Het wapen mag maximaal 500 gram wegen en heeft een maximale lengte van 105 cm. Treffers kunnen toegebracht worden met de punt, de snijkant, tegensnijkant en de platte kanten van het wapen. Het geldig trefvlak bestaat uit de romp (boven de middel), het hoofd en de armen. Schermen met de sabel kenmerkt zich door een vlot wedstrijdverloop en veel aanvallen op de tegenstander. Alles boven de (denkbeeldige) gordel is raakvlak, exclusief de handen.

KAN IK EENS LANGSKOMEN OM TE KIJKEN?

Ja natuurlijk, je mag ook gewoon meedoen hoor! De eerste proefles is gratis en de koffie staat voor je klaar.

INSCHRIJVEN & AFMELDEN

Het inschrijfformulier kan je vragen aan de trainer. Nadat je deze hebt ingevuld kan je het formulier afgeven aan de trainer. Afmelden bij de vereniging kan door de ledenadministratie te mailen en per de 1e van het nieuwe kwartaal.

HOE ZIT HET VERZEKERINGSWERK IN ELKAAR?

De leden van HollandSchermen worden bij de KNAS ingeschreven, hierdoor ben je tegen ongevallen verzekerd tijdens het schermen. Daarnaast hebben wij ook een aansprakelijkheidsverzekering.

COMPENSATIE MINIMUMINKOMENS

Heb je een Alkmaar PAS of wil je je aanmelden via Jeugdsportfonds Noord-Holland? Vermeld dit bij je inschrijving zodat wij dit in de administratie mee kunnen nemen.

UITRUSTING

WELKE KLEDING MOET IK AAN TIJDENS DE TRAINING?

Sportkleding waar je je prettig in voelt! Bijvoorbeeld een shirt, een lange broek, en sportschoenen.

MOET IK METEEN MATERIAAL AANSCHAFFEN?

Je kunt in het eerste jaar gebruik maken van ons materiaal. Hiervoor vragen wij een borg van €5 per kwartaal. Na het eerste jaar hebben de meeste leden hun eigen outfit. Men kan deze tweedehands, nieuw, compleet, of in fases aanschaffen. Heb je je eigen outfit? Meld het bij de administratie zodat zij dit kunnen aanpassen in de eerstvolgende contributie ronde.

WAAR KAN IK SCHERMMATERIAAL AANSCHAFFEN?

Marijn de Jong heeft een shop met daarin nieuw en tweedehands materiaal. We raden je aan om een kijkje te nemen op www.gladiusschermsport.nl

WAT HEB IK NODIG AAN MATERIAAL?

De basis bestaat uit een vest, ondervest, broek, masker, en een handschoen (plus voor de dames borstbescherming). Je schermt op wedstrijden en in de les elektrisch, zodoende heb je een elektrisch vest nodig met bijbehorende kabel. Jaarlijks organiseren we bij de seizoensafsluiting een tweedehands markt waar je spullen kan kopen en verkopen.

HOE ONDERHOUD IK MIJN MATERIAAL?

Als je vaak traint en/of meedoet aan toernooien, moet je ook vaker je wapens controleren. Scherm je wekelijks en bezoek je soms een toernooi? Dan raden wij je aan om één of twee keer per jaar je spullen goed te controleren. Train je vaker dan twee keer per week en speel je veel toernooien, check dan wekelijks je wapens en uitrusting.

IS SCHERMEN WEL VEILIG?

Schermen is veilig, desalniettemin draag je niet voor niets een speciaal outfit. Goed schermmateriaal beschermt tegen kneuzingen en steekwonden. Als lid betaal je jaarlijks contributie aan de KNAS, hiermee ben je verzekerd tegen onverhoopte ongelukjes tijdens het schermen. De FIE heeft veiligheidseisen gesteld waaraan kleding moet voldoen. Zodra je grotere (internationale) toernooien bezoekt, moet je kleding hebben die met 800 Newton getest is. Recreanten en schermers op kleine clubtoernooien kunnen meedoen met 350 Newton, maar wij adviseren je om spullen met 800 Newton te kopen.

WEDSTRIJDSCHERMEN

WANNEER KAN IK MEEDOEN AAN WEDSTRIJDEN?

Dat hangt af van je ambitie en kan soms al na een half jaar trainen, er zijn wedstrijden op ieder niveau!

WAT IS EEN JURYBIJDRAGE?

Als je wedstrijden gaat schermen vragen wij een jurybijdrage van €35 per seizoen. Normaal gesproken gaat er bij drie inschrijvingen voor een Nederlandse wedstrijd een jurylid van de vereniging mee. Deze bijdrage is vastgesteld om een vergoeding te kunnen geven aan leden die voor HollandSchermen jureren.

WAT IS EEN SELECTIEBIJDRAGE?

Selectieleden betalen (naast de basiscontributie) het KNAS lidmaatschap en de jurybijdrage een selectiebijdrage. De selectiebijdrage is een vergoeding voor de begeleiding die buiten het basisaanbod van de vereniging valt. Denk bijvoorbeeld aan extra lessen, coaching en planning.

WAAR KAN IK EEN OVERZICHT MET TOERNOOIEN VINDEN?

Voor beginnende schermers zijn er een aantal leuke toernooien; o.a. het Randstadtoernooi en de Regiocompetitie. Gevorderde schermers kunnen terecht op de lange lijst van nationale en internationale keuze die op Nahouw staan.

INSCHRIJVINGEN BIJ KNAS-INTERNATIONAAL

Inschrijvingen van een vereniging via het wedstrijdbureau aan KNAS-internationaal moeten uiterlijk vier weken voor aanvang ontvangen zijn. Afmelden moet met een doktersverklaring. Zo niet, dan kan dit een boete voor de vereniging opleveren. Aanmelden kan per mail bij Marijn de Jong of via Nahouw. Op de KNAS site staan de inschrijvingen voor alle ECC wedstrijden. De schermers moeten dit zelf controleren en eventuele fouten voor sluitingsdatum melden. http://www.knas.nl/wereldbekerinschrijvingen

INTERNATIONALE JURYBIJDRAGE

Bij deelname aan wedstrijden in de FIE- en EFC/UEE- circuits (WB-Junioren, Satelliet, Europees Cadettencircuit, Europees U23-circuit) moet men een scheidsrechter bijdrage van €25 per wedstrijd per deelnemer betalen. KNAS factureert dit bedrag achteraf aan de vereniging van de betreffende schermer. Zie ook: http://www.knas.nl/node/2147 & http://www.knas.nl/node/2295.

TOERNOOIEN

REGIOCOMPETITIE NOORDWEST NEDERLAND

Ter afsluiting van het seizoen voor beginnende jeugdschermers is er een laagdrempelige regiocompetitie bestaande uit 4 toernooien voor kinderen van de jeugdlessen van de samenwerkende schermverenigingen. Doel van deze eindcompetitie is, om een veilige eerste kennismaking met schermwedstrijden aan te bieden, waarbij plezier en de inhoud van de schermacties centraal staan.

RANDSTADTOERNOOI

Dit is een onderling toernooi tussen de schermers van de Randstad verenigingen. In samenwerking met de verenigingen Ter Weer (Den Haag), Treville (Amstelveen), SCA (Amsterdam), en ZAZ (Amsterdam) organiseren we 5 x per jaar een Randstadtoernooi om de wedstrijdervaring te vergroten. Deze wedstrijden zijn er voor de jeugd en voor volwassenen. Per toerbeurt wordt in Amsterdam, Den Haag en Alkmaar het toernooi georganiseerd.

CADETTEN EN JUNIOREN CIRCUIT

In Europa is een circuit opgezet waarbij schermers vanaf 14 jaar tegen elkaar schermen. Ieder jaar bepaalt de FIE welke wedstrijden aangewezen zijn in dit circuit. Deze wedstrijden leveren de schermers punten op die meetellen voor deelname aan het E(J)K en (J)WK.

FERRUM VETUS

Voor veteranen is er 5x per jaar een toernooi op alledrie de wapens. Het deelnemersniveau varieert van beginner tot wedstrijdspeler.

WAT IS NAHOUW?

De meeste schermtoernooien staan op ‘www.nahouw.net ’. Daar staat alle informatie over het toernooi en is er de mogelijkheid tot aanmelden. Als er niet via Nahouw aangemeld kan worden, gebeurt dat via de wedstrijdsecretaris HollandSchermen, Marijn de Jong

TALENTONTWIKKELING

HOE WERKT TALENTONTWIKKELING?

De manier van trainen is afhankelijk van aanleg van de schermer. Op initiatief van de trainer, het kind of de ouders kan besloten worden tot uitbreiding van de training. Samen met de trainer wordt gekeken naar het potentieel en naar de omringende omstandigheden. Bij de keuze om wedstrijdsport te gaan doen is de motivatie van het kind altijd beslissend. Na verloop van tijd wordt de leerling op ambitie ingedeeld in één van de selectie niveaus.

WELKE BEGELEIDING KRIJGT MEN IN HET TALENTONTWIKKELINGSPROGRAMMA?

1- het geven van individuele lessen op afspraak.
2- begeleiding naar toernooien, door trainer/assistent.
3- planning en analyse van seizoensplannen.
4- volgen van het seizoensverloop.
5- atletische en mentale trainingen.

MIJN KIND ZIT IN HET TALENTONTWIKKELINGSPROGRAMMA, HOE NU VERDER MET SCHOOL?

Er zijn mogelijkheden om school goed af te stemmen met sportbegeleiding. Zonodig zullen er afspraken worden gemaakt met school.

KAN IK EEN TRAININGSSTAGE IN HET BUITENLAND VOLGEN?

Jeroen organiseert jaarlijks een trainingsstage naar het buitenland. De selectie ging in voorgaande jaren naar Venetië, Pisa, Moers en Aix-en-Provence en Padua .

EASTER FENCING (ENGLISH)

We organise yearly recurring workshops on Easter Monday and a bootcamp during the Easter holidays. The workshops are based on the most recent developments in Fencing practice and have a strong focus on practical application: www.easterfencing.nl

CLINICS

Accordion tab titel 1
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Optio, neque qui velit. Magni dolorum quidem ipsam eligendi, totam, facilis laudantium cum accusamus ullam voluptatibus commodi numquam, error, est. Ea, consequatur.
Accordion tab titel 2
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Optio, neque qui velit. Magni dolorum quidem ipsam eligendi, totam, facilis laudantium cum accusamus ullam voluptatibus commodi numquam, error, est. Ea, consequatur.